Régi korok kiadványai

Az antikváriumok kínálatában megtalálható mindenféle régi, használt kiadvány, nemcsak az antikvár könyv, de térképek, kották, kéziratok, képeslapok is. Ebből adódóan a könyvfelvásárlás során is érdekesek lehetnek ezek a holmik.

Antikvár könyv

Sokan szeretnek régi tárgyak között böngészni. A házaló ószeresek már eltűntek az utcákról, de sok helyen nyílnak használt cikkekkel foglalkozó kereskedések, ahol nem elsősorban műtárgyakat, antik kincseket kínálnak, hanem egyszerű régi használati tárgyakat a szenes vasalótól a régi gyerekjátékokig. Különös helyet foglalnak el az ilyen üzletek között a könyvkereskedések.

Az antikvár könyv megunhatatlan. Először talán azért megyünk antikváriumba, mert ott olcsóbban lehet vásárolni, mint a könyvesboltokban, ráadásul olyasmit is találhatunk, ami máshol már nem szerepel a kínálatban. Az antikvár könyv régen is a diákok keresett cikke volt, és nem változott ez mára sem. Iskolai kötelező olvasmányokat, rövidebb ideig szükséges tankönyveket, jegyzeteket megéri antikvár könyv formában beszerezni, és a használat után akár vissza is vinni.

Az antikvár könyv másik rajongói táborába a bibliofil mozgalmak követői tartoznak. Ők nem konkrét céllal keresik fel az üzleteket, hanem időről időre meglátogatják, nézelődnek, böngésznek. Számukra nemcsak az antikvár könyv tartalma, de a külső megjelenése is fontos. Néhányan specializálódnak, csak bizonyos témájú antikvár könyv iránt érdeklődnek, mások a kiadás idejét tartják szem előtt, vagy magát a kiadót, esetleg kizárólag egy-egy szerző műveit keresik. Akármi is a helyzet, az antikváriusok készséggel segítenek nekik, hogy a kívánt antikvár könyv bekerülhessen gyűjteményükbe.

A keresésben, egy-egy antikvár könyv felkutatásában nagy szerepe van az üzletek közötti együttműködésnek, a jól működő kapcsolati hálónak. Sok antikvárius foglalkozik használt könyvek, alkalmanként teljes könyvtárak, hagyatékok felvásárlásával, hogy antikvár könyv kínálatát még inkább bővíthesse. Az internet munkájukat nagymértékben segíti. Egyrészt könnyebbé vált a világháló segítségével a keresés, a kurrens könyvek egy-egy példányának felkutatása, másrészt a készleten levő antikvár könyv is több felhasználóhoz juthat el, mint eddig bármikor. Az internetes kereskedelem bővíti a vásárlók körét, hiszen olyan vásárlókhoz is eljuthat az antikvár könyv, akik a földrajzi távolság miatt egyébként nem jutnának hozzá. A nagyobb forgalom és az online ügyintézés tovább csökkenti az antikvár könyv amúgy is kedvezőbb árát, aminek következtében még többen kapnak kedvet az internetes böngészéshez és vásárláshoz. Talán néhányaknak hiányzik az antikváriumok ódon levegője, a sarkok félhomálya, a személyes beszélgetés az üzletbeli eladókkal, de az árak csökkenése és a választék bővülése talán kárpótolja őket.