Antik ritkaságok

antik_konyv

A régiségek – képző- és iparművészeti alkotások, ékszerek, fegyverek, bútorok, érmék –, köztük a könyvek vonzzák a gyűjtőket, befektetőket.

Antik könyv

Az antik könyv ugyanolyan műtárgy, mint egy régi porcelán vagy festmény, egy míves kidolgozású intarziás bútor vagy kézi csomózású szőnyeg. Az antik könyv értékét ritkasága emeli. Némely antik könyv akár több száz éves is lehet, és önmagában az idő is, de sokszor a hányattatások a történelem viharaiban kikezdi őket. A könyvrestaurátorok munkájának köszönhetően azonban az antik könyv állaga megőrizhető.

Gutenberg találmánya széles körben elérhetővé tette az olvasást, és egyre-másra szaporodtak a nyomdák Európa-szerte. A könyvnyomtatás azonban nehéz kenyér volt, szakértelmet és stílusérzéket igényelt. Nem véletlen, hogy ha egy antik könyv a kezünkbe kerül, lenyűgöz bennünket a látvány, a papír és a kötés tapintása. Időbe telt, amíg a kézírásos kódexek utánzásától eljutottak a ma ismert kötetek formájáig. A mai igazán igényes kiadványok tervezői is példaként tekintenek az antik könyv egykori előállítóira.

Az antik könyv keletkezésének idejében a nyomdászok nagyrészt kézműves módszerekkel dolgoztak. Gutenberg találmánya ugyan gép volt, de a betűket kézzel öntötte, kézzel szedte és a kézírást utánozta. A módszer nagyon sokáig alapvetően nem változott, csak a későbbi betűmetszők hoztak újdonságot. Az igazi gépesítés csak 300 évvel később kezdődött a szedőgépek megjelenésével.

A könyvkötés nemcsak az antik könyv korában, ma is kézműves mesterség, ha nem tömegtermelésre készül a mű.

Ma, a számítógépes szerkesztés és a digitális nyomdák korában szinte bárki előállíthat egy könyvet, akár különösebb hozzáértés nélkül is. Pedig egy antik könyv kézbevételével, végiglapozásával is sokat lehet tanulni erről a szép mesterségről.

A könyvnyomtatás terjedésével az antik könyv tematikája is bővült. A korábban megszokott vallásos témák mellé idővel felsorakoztak történelmi és más világi témák is. Később megjelentek szakácskönyvek, útleírások, széphistóriák és az antik irodalom gyöngyszemei, de kortárs alkotók művei is. A tudás összegyűjtésének igénye akkor is élt, így tudományos művek is születtek egy-egy szakterületen, illetve enciklopédikus formában.

A könyvtár, a könyvgyűjtemény sokáig csak az előkelőségek kiváltsága volt. Most mégis nekik köszönhetjük, hogy sok antik könyv fennmaradt. Némelyikben kézzel írott ajánlást is találunk vagy a szerzőtől, vagy az ajándékozótól, esetleg maga a tulajdonos jelölte meg a kötetet. Ezektől a bejegyzésektől csak még értékesebb egy antik könyv.