Nyomtatott vagy elektronikus?

Évszázadokig csak a könyvek hordozták a tudást, bár ma már vannak próbálkozások és eredmények is, hogy más – egyszerűbb, praktikusabb – formában tárolják az emberiség által felhalmozott tudást, de még gyakran vannak kétségeink.

Könyvek

Sok minden olvasható az interneten a legkülönbözőbb témákban, de igazán megbízhatónak azt tartjuk, amit a nyomtatott könyvek közölnek velünk. Hiszen amíg valakinek a tudása, közlendője megjelenhet nyomtatott formában, addig sok ellenőrzésen esik át. Magára valamit is adó kiadó komoly szakemberekkel dolgozik, az általuk kiadott könyvek pedig csak komoly előkészületek után láthatnak napvilágot. Az interneten viszont nincsenek korlátok, gyakorlatilag bármi megjelenhet (ami nem baj, hiszen a szabadság az internet természetéből fakad).

A nyomtatott forma tehát ma is a legfőbb információhordozó. Amikor igazán komoly kutatómunkát szeretnénk végezni, a könyvek lesznek segítségünkre. Sok könyvtár digitalizálja a kezelésében levő könyvállományt, így esetenként otthon, számítógépünk mellett is lehetünk „könyvtárlátogatók”. Ilyenkor azonban pontosan tudjuk, hogy a monitoron látható lapok eredetileg igazi könyvek voltak, ellenőrzött tartalommal, pontos információkkal.

A kedvtelésből olvasók is talán inkább a hagyományos kötetek mellett teszik le voksukat. Verseskötetet ritkán olvasunk elektronikusan, és a gyereknek sem tablet vagy e-book segítségével mesélünk este. Van, aki azt szereti, hogy a könyvek lapozhatók és jól mutatnak a polcon.

A tartalom mellett a külső megjelenés is nagyon is fontos, nemcsak az illusztrációk, de a szedés, a kötés is. Természetesen az elsődleges szempont mindig az olvashatóság, hiszen a könyvek arra valók, a formának tehát a tartalmat kell szolgálnia. A könyvek hosszú fejlődésen mentek keresztül, amíg a régi kódexektől eljutottak a mai modern kiadásokig. Sokak számára érdekes nyomon követni ennek a fejlődésnek az állomásait. Könyvtárakban, használt könyvek kereskedésével foglalkozó üzletekben találkozhatunk régi kiadásokkal, az antikváriumokban meg is vásárolhatjuk őket. Néha igazi régiségek, antik könyvek is feltűnnek a piacon. Értéküket legfőképpen ritkaságuk adja, de tartalmuk és külső megjelenésük is befolyásolja. Ezek a könyvek elsősorban a gyűjtők körében népszerűek.

Néha könyvrestaurátor szakszerű beavatkozására is szükség van, hogy a könyvek állaga ne romoljon tovább, hiszen az idő, az esetleges hányattatások kikezdik őket. Sajnos hiányzó lapokat, fedeleket a szakemberek sem tudnak készíteni, de a meglévő lapok és könyvborítók konzerválására képesek, hogy a könyvek még tovább megőrizzék tartalmukat és esztétikus megjelenésüket.